Бившият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис, който в момента се кандидатира

...
 
Бившият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис, който в момента се кандидатира
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис: Не сме обречени да бъдем врагове с Турция

 

Бившият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис, който сега се кандидатира на идните избори в страната, отхвърли всякаква опция за осъществяване на диалози с Турция по отношение на статута на демилитаризираните острови в Егейско море, предава БГНЕС.

„ Не сме обречени да бъдем врагове с Турция “, сподели Мицотакис по време на предизборна обиколка в Лерос, додеканезки остров на към 45 км от Турция, на малко разстояние с ферибот.

„ Изпращам приятелско обръщение към нашата съседка да решим единствения въпрос за делимитацията на морските зони “, добави той, представен от телевизия ERT, като на процедура изключи противоречивия въпрос за милитаризацията на егейските острови от страна на Гърция.

Мицотакис, който беше министър-председател от 2019 година до предишния месец, е и главният кандидат за първото място на изборите, планувани за 25 юни, като в този момент до изборите мястото се заема от длъжностен министър председател.

През последните месеци Турция ускори рецензиите си към Гърция, която разполага войски на острови в източната част на Егейско море, покрай турския бряг и постоянно забележими от брега. Съгласно Лозанския контракт от 1923 година и Парижкия контракт от 1947 година тези острови би трябвало да бъдат демилитаризирани, тъй че всевъзможни войски или оръжия на островите са строго неразрешени.

Бившият министър председател сподели още, че няма подозрение, че „ Гърция ще продължи да укрепва военните си качества “.

Турция, която е член на НАТО повече от 70 години, се оплаква от многократните провокативни дейности и изразителност на Гърция в района, в това число въоръжаването на острови наоколо до турските крайбрежия, които са демилитаризирани по силата на контракти, като декларира, че сходни дейности осуетяват добросъвестните ѝ старания за мир.

Атина отвърна, че островите, на които от десетилетия има гарнизони и които се намират на близко разстояние от огромен турски десантен флот, не могат да бъдат оставени без отбрана.

 

 

Етикети: ГърциямицотакисТурция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР